Történetünk
2018 szeptemberében első alkalommal indítottunk közösségi színházi projektet budapesti középiskolások részvételével, hogy közösen dolgozzuk fel Budapest második világháborús emlékezetét személyes történetek alapján.
A programban résztvevő fiatalok olyan holokauszt túlélőkkel, időskorú budapesti lakosokkal beszélgethettek, akiknek még saját emlékeik vannak a háború idejéről. Az ő történeteik alapján, a fiatalok részvételével rendezett helyspecifikus színházi előadást Kallós Viola, közösségi színházi szakember és Linda Bosch holland rendezőnő.

A projekt körül kialakult közösség pozitív visszajelzései, a résztvevő fiatalok és idősek érzelmi bevonódása egyértelművé tették a projekt folytatásának fontosságát.

 • Kallós Viola
  Rendező és Programvezető
 • Borbás Gergő
  Producer és produkciós vezető
 • Linda Bosch
  Dramaturg, konzulens 2019-2021
 • Hámor Anna
  Produkciós asszisztens 2019
 • Csatár Eszter
  Produkciós asszisztens 2020
 • Dobos Eszter
  Produkciós asszisztens 2021
 • Horváth Benjámin
  Produkciós asszisztens 2022
2019-ben Kallós Viola és Borbás Gergő az egykori budapesti gettó helyszíneihez kapcsolódva rendezett előadást.
Az előadás célja az volt, hogy a bemutató estéire láthatóvá tegye a kortárs környezetben az emlékezés képeit és így olyan közösségek számára is elérhetővé tegye a megemlékezést, akik számára az kevésbé közeli és magától értetődő.

A vírushelyzet miatt 2020-ban filmes eszközöket használunk a program megvalósítására. A kisfilmek létrehozásában együtt dolgozunk egy társadalmi célú kommunikációval foglalkozó szervezettel, az Északi Támpont Egyesülettel. Az első kisfilmet 2021. január 27-én mutatjuk be, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján.

A Theatre na de Dam közösségi színházi program 2012-ben indult Amszterdam külvárosában, környékbeli fiatalokkal készített előadást Hanna Timmers rendező. A bemutatót május 4-én, a német megszállás időszakának utolsó estéjén és május 5-én a felszabadulás napján tartották. A programot a kezdetektől nagy sajtónyilvánosság és a résztvevő közösségek érdeklődése övezte, 2018-ra országosan 97 produkció csatlakozott a színházi megemlékezéshez, a nagy presztízsű színházi intézményektől a kisebb független társulatokig, a legkülönbözőbb színpadi műfajokban alkotva. Mivel a résztvevő holland közösségek számára értékes tapasztalatokat jelentenek az ifjúsági előadások, a produkció nemzetközi együttműködések mentén 2016 óta keresi a program megvalósításának lehetőségét más európai nagyvárosokban. nagyvárosokban. Így csatlakozott a programhoz Budapest 2018-ban első és 2019-ben második, majd 2020-ban harmadik alkalommal.
A projekt körül kialakult közösség pozitív visszajelzései, a résztvevő fiatalok és idősek érzelmi bevonódása egyértelművé tették a projekt folytatásának fontosságát.
Beszéljenek a számok helyettünk!
Bár a produkciók során a minőséget részesítjük előnyben a mennyiséggel szemben mégis álljon itt egy pár adat a projekt eddigi életéből:
4 év - 3 előadás
2018 óta hozunk létre Budapesten közösségi színházi előadásokat a második világháborúról.
600+ néző
Eddig ennyien látták színházi előadásinkat.
2 film
Filmjeinket számos fesztiválra jelölték és több ezer nézőhöz jutottak el online.
110 diák
Eddig ennyi fiatallal dolgoztunk közösen a projekten.