Fény/Törés
Az előadás helyspecifikus szemléletű, helyszínei az egykori gettó területén találhatóak, amelyek között egy színházi séta keretében vezetik majd végig nézőinket.
A színház a tudás egyik formája. Megváltoztathatja a társadalmunkat és meg is kell változtatnia."
— Augusto Boal
Vannak pillanatok amikor az élet folyamatossága megszakad. Ezek a pillanatok is velünk maradnak, törtènetünk, testünk, közösségünk részei. Néha kristálytiszta képek maradnak utánuk. Máskor keresünk kell velük a kapcsolatot, hogy visszanyerjünk valamit saját életünkből - egy ismerősen csengő nevet, elfelejtett ízt, egy utcasarkot, amelyet régóta kerülünk.

12 középiskolással keressük a kapcsolatot a Holokausztot megélt idős emberek személyes történeteivel. Előadásunkon keresztül osztjuk meg kutatásunk eredményét. Az előadás helyspecifikus szemléletű, a Klauzál tér helyszineit járja körül, az egykori budapesti gettó és deportálások emlékezete mentén. Nézőink színházi séta keretében vehetnek rajta részt.
Ezekre a kérdésekre keresi előadásunk a választ, amelyet 18 középiskolással végzett közös kutatómunka eredményeként hoztunk létre, a holokausztot megélt idős emberek személyes történetei alapján. Az előadás helyspecifikus szemléletű, helyszínei az egykori gettó területén találhatóak, amelyek között egy színházi séta keretében vezetik majd végig nézőinket.

Az előadás a Személyes Történelem Produkció keretében született, amely negyedik éve valósul meg Budapesten a holland Theater na de Dam produkció támogatásával. A január 27-i Nemzetközi Holokauszt Emléknap apropóján másik 4 európai nagyvárosban valósul meg hasonló ifjúsági program a budapestivel egyidőben: a színházi megemlékezéséhez kapcsolódik egy-egy csoport fiatal Prágában, Amszterdamban, Koppenhágában és Berlinben.

Az alkotók
  • Kallós Viola
    Rendező és Programvezető
  • Borbás Gergő
    Rendezőasszisztens és produkciós vezető
  • Horváth Benjámin
    Produkciós asszisztens
Előadók: Aczél Boglárka Csenge, Basilides Péter, Babusa Klaudia, Kovács Emili, Kordai Napsugár, Molnár Panna, Kis Maja Szófia, Merth Zsófia, Szitó Balázs, Kozma Boróka Mirjam, Nagy Zsófia Fanni, Duma Hajnalka

Történetmesélők: Fedrid Gábor, Forgács János, Gábor Eszter, Sommer Katalin

Rendező: Kallós Viola
Rendezőasszisztens és produkciós vezető: Borbás Gergő
Produkciós asszisztens: Horváth Benjámin

Videó installáció: Somló Dávid

Kommunikációs partner: JCC Budapest - Bálint Ház, Kortárs PRos

Támogatók: Theater na de Dam, Itt és Most Társulat, JCC Budapest - Bálint Ház, Csányi5, Az Élet Menete Alapítvány, MAZSIHISZ, Emberi Erőforrások Minisztériuma - Bethlen Gábor Alap, European Eduaction and Culture and Executive Agency, Dutch Jewish Humanitarian Fund, Massolit Budapest Bookstore&Café
Történetünk
2018 szeptemberében első alkalommal indítottunk közösségi színházi projektet budapesti középiskolások részvételével, hogy közösen dolgozzuk fel Budapest második világháborús emlékezetét személyes történetek alapján.
A programban résztvevő fiatalok olyan holokauszt túlélőkkel, időskorú budapesti lakosokkal beszélgethettek, akiknek még saját emlékeik vannak a háború idejéről. Az ő történeteik alapján, a fiatalok részvételével rendezett helyspecifikus színházi előadást Kallós Viola, közösségi színházi szakember és Linda Bosch holland rendezőnő.

A projekt körül kialakult közösség pozitív visszajelzései, a résztvevő fiatalok és idősek érzelmi bevonódása egyértelművé tették a projekt folytatásának fontosságát.

Az idei program keretében az egykori budapesti gettó helyszíneihez kapcsolódva rendez előadást Kallós Viola és Borbás Gergő.
Az előadás célja, hogy a bemutató estéire láthatóvá tegye a kortárs környezetben az emlékezés képeit és így olyan közösségek számára is elérhetővé tegye a megemlékezést, akik számára az kevésbé közeli és magától értetődő. Különösen aktuális gesztus ez a Holokauszt 77. évfordulóján.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki nyitott a generációk közötti párbeszédre és személyes történetekre épülő rendhagyó színházi előadásra!

A Theatre na de Dam közösségi színházi program 2012-ben indult Amszterdam külvárosában, környékbeli fiatalokkal készített előadást Hanna Timmers rendező. A bemutatót május 4-én, a német megszállás időszakának utolsó estéjén és május 5-én a felszabadulás napján tartották. A programot a kezdetektől nagy sajtónyilvánosság és a résztvevő közösségek érdeklődése övezte, 2018-ra országosan 97 produkció csatlakozott a színházi megemlékezéshez, a nagy presztízsű színházi intézményektől a kisebb független társulatokig, a legkülönbözőbb színpadi műfajokban alkotva. Mivel a résztvevő holland közösségek számára értékes tapasztalatokat jelentenek az ifjúsági előadások, a produkció nemzetközi együttműködések mentén 2016 óta keresi a program megvalósítsának lehetőségét más európai nagyvárosokban. Így csatlakozott a programhoz Budapest 2018-ban.
Tudj meg többet
Személyes történelem - A színfalak mögött. Interjú film
Próbafolyamat 2022
Előadások
Január 27. csütörtök és 28. péntek

Jegy 1800 Ft diák/nyugdíjas |
2600 Ft normál | 5000 Ft támogatói.

A kezdés minden nap 19:00 a Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár nagytermében (1077 Budapest, Csányi utca 5.)
Az előadás hossza 1 óra 15 perc. Életkor / 14+
Nagyszerű lenne, ha megosztanád a benyomásaid és fényképeid a közösségi hálózatokon a #SZEMELYESTORTENELEM hashtag használatával.