Kint sincs senki / There's nobody out there
Az előadás helyspecifikus szemléletű, helyszínei az egykori gettó területén találhatóak, amelyek között egy színházi séta keretében vezetik majd végig nézőinket.
This website uses cookies to ensure you get the best experience
OK
A színház a tudás egyik formája. Megváltoztathatja a társadalmunkat és meg is kell változtatnia."
— Augusto Boal
Háborúban frontvonalak mentén élünk, külső és belső frontvonalak mentén. A második világháborúban az otthon, a saját nemzet is demarkációs vonalak mentén hasadt.

Kik azok, akik választhatták a szabadságot? Kik azok, akik kockázatot vállaltak már a születésükkel, vagy azzal, ha gyermeknek adtak életet? Mik azok a pillanatok, amikor átléphetünk egy határvonalat?
Ezekre a kérdésekre keresi előadásunk a választ, amelyet 18 középiskolással végzett közös kutatómunka eredményeként hoztunk létre, a holokausztot megélt idős emberek személyes történetei alapján. Az előadás helyspecifikus szemléletű, helyszínei az egykori gettó területén találhatóak, amelyek között egy színházi séta keretében vezetik majd végig nézőinket.

Az előadás a Személyes történelem program keretében született, amely második éve valósul meg Budapesten a holland Theater Na de Dam produkció támogatásával. A január 27-i Nemzetközi Holokauszt Emléknaphoz kapcsolódva másik 5 európai nagyvárosban valósul meg hasonló ifjúsági program a budapestivel egyidőben: a színházi megemlékezéséhez kapcsolódik egy-egy csoport fiatal Prágában, Amszterdamban, Koppenhágában, Brüsszelben és Berlinben.

Az alkotók
 • Kallós Viola
  Rendező és Programvezető
 • Borbás Gergő
  Rendezőasszisztens és produkciós vezető
 • Linda Bosch
  Dramaturg, konzulens
 • Csatár Eszter
  Produkciós asszisztens
Előadók: Kardos Kíra, Czivinger Adriána Kíra, Azary Kitti, Krity Virág, Nagy Nóra Alma, Tóth Bálint Gábor, Gomaa Camelia, Zemen Gergő, Lehel Fanni, Penke Amina, Erdősi-Szűcs Veronika, Lengyel Anna, Reinhardt Bora, Mezei Luca, Lengyel András, Somogyi Dalma, Szuszky Gergő, Búzási Kamilla

Történetmesélők: Bárány György, Dr. Lebovits Imre, Golmann László, Ungárné dr. Komoly Judit, Lebovits Éva, Szirtes-Deák Éva, Szőnyi Tibor, Várnai Ágnes

Rendező: Kallós Viola
Rendezőasszisztens és produkciós vezető: Borbás Gergő
Dramaturg, konzulens: Linda Bosch
Produkciós asszisztens: Csatár Eszter, Hámor Anna
Programvezető: Kallós Viola
Kommunikációs partner: JCC Budapest - Bálint Ház

Támogatók: Theater na de Dam, Itt és Most Társulat, JCC Budapest - Bálint Ház
Történetünk
2018 szeptemberében első alkalommal indítottunk közösségi színházi projektet budapesti középiskolások részvételével, hogy közösen dolgozzuk fel Budapest második világháborús emlékezetét személyes történetek alapján.
A programban résztvevő fiatalok olyan holokauszt túlélőkkel, időskorú budapesti lakosokkal beszélgethettek, akiknek még saját emlékeik vannak a háború idejéről. Az ő történeteik alapján, a fiatalok részvételével rendezett helyspecifikus színházi előadást Kallós Viola, közösségi színházi szakember és Linda Bosch holland rendezőnő.

A projekt körül kialakult közösség pozitív visszajelzései, a résztvevő fiatalok és idősek érzelmi bevonódása egyértelművé tették a projekt folytatásának fontosságát.

Az idei program keretében az egykori budapesti gettó helyszíneihez kapcsolódva rendez előadást Kallós Viola és Borbás Gergő.
Az előadás célja, hogy a bemutató estéire láthatóvá tegye a kortárs környezetben az emlékezés képeit és így olyan közösségek számára is elérhetővé tegye a megemlékezést, akik számára az kevésbé közeli és magától értetődő. Különösen aktuális gesztus ez a Holokauszt 75. évfordulóján.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki nyitott a generációk közötti párbeszédre és személyes történetekre épülő rendhagyó színházi előadásra!

A Theatre na de Dam közösségi színházi program 2012-ben indult Amszterdam külvárosában, környékbeli fiatalokkal készített előadást Hanna Timmers rendező. A bemutatót május 4-én, a német megszállás időszakának utolsó estéjén és május 5-én a felszabadulás napján tartották. A programot a kezdetektől nagy sajtónyilvánosság és a résztvevő közösségek érdeklődése övezte, 2018-ra országosan 97 produkció csatlakozott a színházi megemlékezéshez, a nagy presztízsű színházi intézményektől a kisebb független társulatokig, a legkülönbözőbb színpadi műfajokban alkotva. Mivel a résztvevő holland közösségek számára értékes tapasztalatokat jelentenek az ifjúsági előadások, a produkció nemzetközi együttműködések mentén 2016 óta keresi a program megvalósítsának lehetőségét más európai nagyvárosokban. Így csatlakozott a programhoz Budapest 2018-ban első és 2019-ben második alkalommal.
2020 képek
Nagyszerű lenne, ha megosztanád a benyomásaid és fényképeid a közösségi hálózatokon a #SZEMELYESTORTENELEM hashtag használatával.
Szöveg: Kallós Viola
Page design: Lantai Dávid

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

Partners: Stowarzyszenie Praktyków Dramy STOP-KLATKA | Post Bellum, o.p.s. | Post Bellum SK

1.1 Project title: Theatre of Remembrance

Contact: Gergő Borbás raday@ittesmosttarsulat.hu +36302446680